fbpx
Kraj: Czechy
Cena: 790 zł / os.
Czas pobytu: 11-13.11.2022 (3 dni)

WINIARSKIE MORAWY

ŚWIĘTO WINA W „SŁOWIAŃSKIEJ TOSKANII”

TERMIN: 11.11-13.11.2022

 

DZIEŃ 1

Wyjazd z miejsca zbiórki w godzinach wczesnych porannych.

TRASA: KRAKÓW – KATOWICE – GORZYCZKI z uwzględnieniem przystanków:

KRAKÓW (Stacja BP, Opolska 60, 31-277 Kraków lub inne miejsce do ustalenia - np. Dworzec PKP) 04.00
CHRZANÓW** (Stacja Shell ul. Trzebińska) godz. 4.30
JAWORZNO (Galena parking za centrum handlowym lub inny do ustalenia) godz. 5.00
SOSNOWIEC (stacja LOTOS, Jęzor, Orląt Lwowskich 134) godz. 5.15
KATOWICE (BP, 3 stawy, ul. Górnośląska 55) godz. 5.30
Ruda Śląska (stacja SHELL, aleja Piastów Śląskich 10) godz. 5.40
GLIWICE (Europa Centralna, stacja BP, ul. Pszczyńska 318) godz. 5.45
Rybnik (stacja ORLEN, Żorska 2c, 44-230 Stanowice) godz. 6.00
ŻORY (stacja MOP Rowień Zachód, Harcerzy Buchalików 64, 44-240 Żory) godz. 6.05
Wodzisław Śląski (parking przy węźle 44-266 Świerklany) godz. 6.15
MSZANA (stacja BP Mszana, ul. ks. Franciszka, ks. Styry 21) godz. 6.30

Przejazd na MORAWY (Republika Czeska), do BRNA (ok. 190 km od granicy polskiej). Spacer po stolicy Moraw. To drugie pod względem wielkości miasto w kraju, pięknie położone u zbiegu rzek Svratki i Svitavy, nazywane było dawniej słowiańskim Manchesterem. To także owiany licznymi legendami sławny „smoczy” gród, który potrafi zachwycić swą wyjątkową architekturą. W stolicy regionu zobaczymy m.in. Katedrę św. Piotra i Pawła, Klasztor i Kościół Kapucynów, ratusz z symbolami miasta – smokiem i kołem, przejście urokliwymi ulicami i placami do miejsca rozpoczęcia festiwalu. Następnie czas na degustację cieszącego się coraz większą popularnością morawskiego wina. W tym celu weźmiemy udział w tradycyjnym festiwalu winiarskim, który rozpoczyna się uroczystym otwarciem pierwszej butelki o godz. 11.00. Czas wolny – degustacja i udział w barwnym programie o charakterze eventu – muzyka, przedstawienia, występy. Dodatkowo można spróbować lokalnych przysmaków takich jak świętomarcińska gęsina i wielu innych potraw morawskich i regionu Slovacko w ramach przestrzeni festiwalowej u wystawców oraz w lokalnych restauracjach. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ 2

Śniadanie, po którym przejazd w stronę Zespołu Pałacowego VALTICE-LEDNICE. Spacer po rozległym parku i zwiedzanie części wnętrz przepięknego pałacu z LISTY UNESCO. Pałac w Lednicy to klejnot kompleksu Lednice-Valtice, a jednocześnie jeden z najpiękniejszych zespołów nowogotyckich w Europie. Przez pałacowe wnętrza prowadzi kilka tras do zwiedzania. Zobaczymy m.in. reprezentacyjne sale ceremonialne stanowiące niewątpliwie najpiękniejszą część pałacu. Czas wolny na spacer po rozległym terenie parku (dla chętnych przejażdżka powozem wg dostępności), zakup pamiątek i posiłek (we własnym zakresie – restauracje, gospody nieopodal zamku). Następnie przejazd do ČEJKOVIC. Wizytówka miasteczka to ogromna twierdza z piwnicami templariuszy górująca nad miasteczkiem, malutkie domki winiarzy ustawione szeregowo wijące się na wzgórza porośnięte winoroślą, fabryka herbaty i ścieżki rowerowe. To chyba najlepszy opis miasteczka stanowiącego jedną z pereł morawskich. Piwnice Templariuszy w Cejkovicach, które odwiedzimy, powstały w latach 40-tych XIII wieku są tak duże, że spokojnie mógł nimi przejechać rycerz na koniu czy wóz z beczkami. W piwnicach leżakuje ponad 500 000 litrów wina w beczkach. To najcieplejszy region Moraw. Zwiedzanie PIWNIC TEMPLARIUSZY połączone z DEGUSTACJĄ. Następnie POCZĘSTUNEK POŁĄCZONY Z MUZYKĄ – w ten sposób UCZCIMY ŚWIĘTO ŚW. MARCINA.  Powrót do hotelu, nocleg.

DZIEŃ 3

Śniadanie, wykwaterowanie i przejazd w stronę MIKULOVA. Spacer po Mikulowie – mieście-perle Południowych Moraw, którego dominantę stanowi usytuowany na wzgórzu barokowy zamek - miejsce rozmów pokojowych po bitwie pod Austerlitz. W tym malowniczo położonym na pograniczy czesko-austriackim mieście zobaczymy m.in. piwnice zamkowe z Beczką - Olbrzymem, wiele zabytków z okresu renesansu i baroku, kościoły św. Anny i św. Jana Chrzciciela, piękne kamienice na rynku, kolumnę św. Trójcy a także zabytki dawnej dzielnicy żydowskiej. Mikulov wraz z okolicznymi wioskami to znane centrum winiarskie Południowych Moraw, nazywanych - z uwagi na sielskie krajobrazy porośniętych winoroślami i poprzeplatanych dolinami rzek malowniczych wzgórz - „słowiańską Toskanią”. Po zwiedzaniu miasta kontynuacja pobytu na Festiwalu Winiarskim wg programu nadany dzień. Wyjazd z Moraw, przejazd do Polski i powrót do miejsca zbiórki w późnych godzinach wieczornych.

CENA: 850 zł / os.  [STALI KLIENCI: 790 zł / os.]

CENA ZAWIERA:

  • przejazd autokarem turystycznym (lub busem VIP przy grupie mniejszej niż 30 os.),
  • 2 noclegi w hotelu *** w ok. Hodonina / Mikulova (pokoje 2-3 os z łazienkami),
  • 2 śniadania (bufet), 1 obiadokolacja (serwowana dwudaniowa plus deser),
  • opiekę i informację turystyczną pilota,
  • ubezpieczenie Signal Iduna: KL 20 000 € i NNW do 15 000 PLN, bagaż 1500 PLN.
  • obowiązkową ustawową składkę na TFG i TFP.

CENA NIE ZAWIERA:

  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów (piwnice zamkowe z beczką-gigantem Mikulowie, zwiedzanie piwnic w Cejkovicach i degustacja), obiad regionalny dwudaniowy z muzyką i winem (0,5 l / os.), zestawy słuchawkowe i inne wydatki programowe ok.500 KC (ok. 300 zł)

DODATKOWO: bilety degustacyjne na poszczególne Festiwale Winiarskie wg aktualnych programów potwierdzonych na dany dzień – szczegółowe informacje wkrótce (np.  Festiwal w Brnie – wstęp z kieliszkiem w cenie 60 KC /os.,  a następnie każdy kieliszek degustowanego wina ok. 10 KC; klasycznie wstęp na dany festiwal np. Cejkovice, Mikulov, Straznice, Velke Bilovice to koszt ok. 200 KC / os. - wstęp na dany festiwal i w ramach wstępu otrzymujemy kieliszek i możliwość degustacji - konsumpcji wina w ramach danego biletu) – płatne zazwyczaj we własnym zakresie przy wejściu na dany festiwal.

- napoi do obiadokolacji innych niż wymienionych w ofercie,

- dopłaty do pokoju jednoosobowego (160 zł),

- wydatków własnych.

 

UWAGI:

  • Program jest ramowy i kolejność zwiedzania może ulec drobnym zmianom (decyduje pilot w porozumieniu z lokalnym przewodnikiem);
  • Niezbędny dokument do wyjazdu: dowód osobisty lub paszport (z aktualna datą ważności);
  • PROGRAM REALIZUJEMY Z WYKORZYSTANIEM SYSTEMU TOUR-GUIDE (bezprzewodowe nagłośnienie składające się z indywidualnych odbiorników i słuchawek umożliwiających dobry odbiór opowieści przewodnika w grupie),
  • Istnieje możliwość zamówienia posiłków wegetariańskich lub dietetycznych (prosimy o wcześniejsze zgłoszenie).

O FESTIWALU ŚW. MARCINA W BRNIE: Co roku z okazji Dnia św. Marcina, czyli 11 listopada, odbywa się już od 17 lat tradycyjny Festiwal Winiarski, w ramach którego istnieje możliwość degustacji ponad 100 rodzajów win od winiarzy z całych Moraw i Czech. W pobliżu katedry św. Piotra i Pawła na Petrovie, na Náměstí Svobody, o godzinie 11:00 uroczyście otwiera się pierwszą butelkę tegorocznego wina. Wpisowe na wydarzenie (bilet wstępu) wynosi 60 CZK, za którą to  kwotę zwiedzający otrzymują kieliszek, katalog i pre-paidową kartę-chip, którą można doładować dowolną kwotą, za która następnie płaci się za kolejne próbki-lampki wina. Każdy kieliszek wina (0,5 dcl) kosztuje 10 CZK. Można w czasie festiwalu posłuchać takżetradycyjnej muzyki cymbałowej. Na licznych stoiskach istnieje możliwość zakupu poczęstunku tematycznego i regionalnego. Degustacja z okazji Dnia św. Marcina trwa do wczesnych godzin wieczornych.